Marionville Court Carehome Edinburgh, UK

Marionville care home was required to be barrier free & dementia friendly with the flexibility to cater for high dependency. The building has two key components, the ‘street’ and ‘houses’. The ‘street’ at the north of the site has staff and service areas. At the centre of the street is the care home entrance and reception with day care. A large communal area overlooks the park at the other end of the ‘street’. A single corridor runs from the ‘house’ living rooms and entrance to the ‘street’ down to south facing quiet areas. Corridors widen to provide a threshold to bedrooms with the kitchen / dining areas placed at the heart of house.

The bedroom is a key space for residents and staff and has been designed for privacy, providing space to entertain, accommodate residents own furniture and area for manoeuvring. Materials have been specified with consideration of future recycling, and heating is provided by a biomass boiler.

  • Client City of Edinburgh Council
  • StatusFertigstellung 2007
  • Area 4.000 m²